stanbul Modern`den yurtdnda 2 sergi
2009-07-04 06:10

  stanbul Modern, 8 Temmuz 2009`da Paris`te “Le Pont – Photos de Galata / Kpr6 – Galata Fotoraflar” ve Salzburg`da “Trkei Modern / Modern Trkiye” balkl sergileri ile yurtdnda iki sergi birden ayor.

Trkiye ve Fransa`nn Dileri ve Kltr Bakanlklarnn himayesinde gerekletirilecek olan “Fransa`da Trkiye Mevsimi” kapsamnda, Paris`te Senato Bakan Gerard Larcher`nin L`Orangerie`de aln yapaca “Le Pont – Photos de Galata / Kpr6 – Galata Fotoraflar” sergisi 8 Temmuz – 2 Austos tarihleri arasnda srecek.


Trkei Modern
Salzburg Yaz Festivali kapsamnda Salzburg Belediye Bakan Dr. Heinz Schaden ve Trkiye Salzburg Bakonsolosu Nesrin Beyazt`n aln yapacaklar, Othmar Pferschy fotoraflarndan oluan “Trkei Modern / Modern Trkiye” balkl sergi, 8 Temmuz – 30 Austos tarihleri arasnda Salzburg Belediyesi`ne bal Gallerie Am Mozartplatz`ta sergilenecek.
“Fransa`da Trkiye Mevsimi” kapsamnda Paris L`Orangerie`de alacak olan ve kratrln stanbul Modern Fotoraf Sergileri Kratr Engin zendes`in stlendii “Le Pont- Photos de Galata / Kpr6 – Galata Fotoraflar” balkl sergide, Trk fotorafnn en nemli yeniliki isimlerinden Ahmet Elhan, Murat Germen, Cemal Emden, Orhan Cem etin, Merih Akoul ve mer Orhun`un Galata Kprs`ne odaklanan almalaryla farkl bak alarndan yepyeni bir Galata sunuluyor.

“Le Pont- Photos de Galata / Kpr6 – Galata Fotoraflar” balkl sergide yer alan 6 fotoraf, zel olarak gerekletirdikleri projelerde, bir yandan meknn tarihsel nemini, stanbul iin tad farkl anlam ve imgeleri yanstmay, te yandan da deien yaam koullar ve farkl kentsel pratikler erevesinde bugn edindii yeni anlamlarn altn izmeyi amalad. Sergideki alt blmde, fotoraflarn Galata`nn okkltrl tarihini eitli grsel ve yazl malzemeleri birletirerek yeniden kurguladklar zgn yorumlar yer alyor.

Sergi, Galata`nn farkl dnemlerini, okkltrl gemiini, mimari niteliklerini, Dou ile Bat`y taklit edilemez bir zgnlkle bir araya getiriini ve farkl kentsel gereklikler arasnda bir balant noktas olma konumunu gzler nne seriyor.

Merih Akoul siyah-beyaz fotoraflaryla, 1950`lerin grileri ve o dnemin paspartusuz moda ereveleriyle gemiin izini srerek, eski kprye bir at, “requiem” sunuyor. Orhan Cem etin yerletirmesinde, balk tutma arlklarnn sessiz ve kr yzn, gitmek iin sralarn bekleyen darboaz gemileri, hibir zaman birleemeyen klarn dokunakl hikyesiyle, “yasak ak” ile karlatryor. Ahmet Elhan, Galata Kprs gibi okkatmanl ve ok-arml bir konuyu, okboyutlu olarak “zaman/ mekn” serisinde 1.728 paradan oluan almasyla gsteriyor. Cemal Emden, gnbatmnda ve gn iinde Galata Kprs`n ve evresini alt deiik adan yanstarak, grnrl zaman ve mekna bal olarak ele alyor. Murat Germen, Dou-Bat ikileminin “ksr dngs” yerine, tabelalarn dilini kullanarak gl-gsz ya da varlkl-varlksz olarak ayrmay neriyor iki yakay. 13 metrelik bulut panoramasyla da iki yakay gkyzyle birletiriyor. mer Orhon da “ayran” ve “birletiren” kavramlarn kprnn varlna ve yokluuna balayarak, yeni bulumalar yanstyor.

Galerinin giri duvarlarnda ise, kprnn tarihini belgelemek amacyla; Leonardo da Vinci`nin 1502 ylnda Sultan II. Bayezt`a yazd ve Hali`in zerine bir kpr yapmak istediini belirttii, orijinali Topkap Saray Ktphanesi`nde bulunan mektubunun ve orijinali Paris`te Bibliotque de L`Institut de France`da bulunan Leonardo`nun izim defterindeki Galata Kprs iin yapt tasarmn rprodksiyonlar yer alacak. Ayrca sergide, stanbul Modern fotoraf arivinde bulunan Sbah&Joaillier fotoraf stdyosunun 1890`da ektii, Galata Kprs`n de iine alan bir panorama da grlebilecek.


Othmar Pferschy Fotoraflar Viyana`dan sonra Salzburg`da

Salzburg Yaz Festivali kapsamnda 8 Temmuz`da Gallerie Am Mozartplatz`ta alacak olan, Othmar Pferschy fotoraflarndan oluan “Trkei Modern/ Modern Trkiye” sergisi, daha nce 19 Eyll – 9 Kasm 2008 tarihleri arasnda Viyana`da Wien Museum Karlsplatz`ta sergilenmiti. Sergi, Salzburg`dan sonra 2009 Ekimi`nde Graz ehir Mzesi`nde yer alacak, 2010 ylnn Mays aynda ise Dornbin`de yeni alacak olan Kuntshalle`nin ilk sergisi olma zelliini kazanacak.

Trkiye Cumhuriyeti`nin kurulu yllarnda, fotoraflaryla gen cumhuriyetin ve Trk insannn dnyaya tantlmasnda en byk grevi stlenen Othmar Pferschy (1898-1984), belge fotorafnn en nemli temsilcilerinden biri olarak Gen Trkiye`nin gelien ve yenileen yzn tm dnyaya tantmak iin lkemizi dolaarak binlerce fotoraf ekti.

“Gen Trkiye`nin bir eit gz olan” Othmar Pferschy, yllarca kent ve mimari fotoraflarnda; devasa binalar, modern fabrikalar, okullar, niversiteleri, salk kurulularn, sokaklar, caddeleri, stadyumlar, parklar, meydanlar grkemli biimde grntledi. nsan ve yaama ilikin fotoraflarnda ise 19 Mays trenlerini, mutlu kylleri, kyl ocuklar, iileri, ata binenleri, tenis oynayanlar, eskrim yapanlar, laboratuvarda alanlar, daktilo yazanlar, piyano alanlar vb. byk bir titizlikle saptanm anlarda, kusursuz bir teknik ve geometrik dzenle, mkemmel bir estetikle yanstt.

Osmaniye Haber - KLTRSANAT


Bu haber 1562 kez okundu.

YORUMLAR
Bu haber iin henuz herhangi bir yorum yapılmadı.
Yorum eklemek iin tıklayın.
  Diger KLTR SANAT Haberleri

Osmaniye`de Nihat Hatipolu zdiham
Osmaniye Belediyesi’nin dzenledii “Anneler Gn zel Programn” on bin kiinin izledii tahmin edildi...
Osmaniye`de Yer Fst in Proje
Osmaniye`nin temel tarm rn olan yerfstndan daha fazla verim almak ve daha kaliteli rn yetitirmek amacyla valilik tarafndan yerfst tohumluu gelitirme projesi hazrland.
Trkenin Ustas Dilbilimci Sevgi zel Osmaniye’de
OSMANYE - 4. Uluslararas ukurova Sanat Gnleri kapsamnda Osmaniye’de de Dil Dernei Bakan Sevgi zel,
Ensar Derneinden "Baar ve Motivasyon" Semineri
Osmaniye Ensar Eitim, Kltr ve Dostluk Dernei`nin dzenlenen `Baar Motivasyonu` konulu seminerde Mnir Arkan, renci, retmen ve velilere hitap etti.
  OSMANİYE FİRMA REHBERİ
 » Emlak » Ayakkab  » ieki » zel Hastaneler  » Bankalar » Bilgisayar » Cep Telefoncular » Dershaneler » Eczane » Elektriki  » Fotograf Stdyosu » Gazeteler  » Giyim Mazalar  » Hipermarket » Hrdavat  » Kafeler  » Kitap-Krtasiye  » Kuafrler » Kuyumcular  » Mobilya-Dekorasyon  » Okullar  » Oteller-Pansiyonlar  » Oto Galericiler  » Oto Yedek Para  » Otobs letmeleri  » Poliklinikler  » Radyolar  » Reklam-Tabela  » Restorantlar  » Saat Sat-Tamir  » Src Kurslar
Kolayarabul
  VIDEO HABER
    Vali Cerrah' Hi Byle Grmediniz
Greve balad gnden bu yana zellikle Osmaniye yerfstnn tantm iin byk aba
    Kurtlar Vadisi Pusu 89. Blm
Kurtlar Vadisi Pusu 89. Blmyle yine nefesleri kesecek. skender Byk, Memati'yi vuracak. skender tam kurunla Memati'yi yaralayacak
    Kapy at ve...
Kurtlar Vadisi Pusu, bu hafta sezonun en heyecanl blmlerinden biriyle ekranlara geliyor.
Yalcin Ticaret
  bir Tulip Systems sitesidir © Tm haklari saklidir. Izinsiz ve kaynak gsterilemeden yayinlanamaz.