Osmaniye`de Yer Fst in Proje
2010-04-16 12:39

 
Vali Celalettin Cerrah, yerfstnn Osmaniye iin retim, ileme ve pazarlamada nemli bir istihdam alan olduunu syledi.

Cerrah, "Blgemizde ve lkemizde retilen yerfstnn tamamna yakn blm NC-7 eidinden olumaktadr. NC-7 yerfst tohumunun zaman iinde dejenere olmas nedeniyle elde edilen rnn verimi ve kalitesinde d olduu saptanmtr. limiz genelinde kullanlan tohumluklarn tamamna yakn hastalkl ve imlenme gc dktr. Sertifikal tohumlar ise; hastalktan ari ve dayankl, ayn zamanda imlenme oran ise yzde 98 dzeyindedir. Bu nedenle; ilimizde verimli ve kaliteli yerfst retimi iin ana ve sertifikal dzeyde eitler ile yerfst tohumluu alnmas ihtiyac hsl olmutur." dedi.

Verimli ve kaliteli yerfst ihtiyacn karlayabilmek amacyla valilik tarafndan sertifikal yerfst tohumu alnacan da belirten Cerrah, "Alnacak sertifikal tohumun bir ksm Tarm l Mdrlne ait tahsisli araziye, kalan blm ise ilimizde youn olarak yer fst yetitiricilii yaplan Merkez, Kadirli, Sumbas, Toprakkale ve Dzii ilelerinde, yerfst retiminde gerekli bilgi, beceri ve deneyime sahip reticiler seilerek, bu reticilere szlemeli retim modeli uygulanarak ekilecek." eklinde konutu.

Vali Cerrah, "ifti katkl olarak verilen tohumluun karlnda, yeni retim sezonunda tohumluk vasfnda her iftiden 1 kilo tohuma karlk 2 kilo kabuklu yerfst alnacak. Alnan kabuklu yerfstklarnn yeni retim sezonunda tekrar iftilere datm yaplarak sre bu ekilde devam ettirilecek. Bylece, yerfst retiminde yzde 18 - 20 orannda art salanm olacak. Ayrca; Tarm ve Kyileri Bakanl tarafndan sertifikal yerfst ekimi yapan ve ifti Kayt Sistemine kaytl ceticilere dekar bana 8 TL. destekleme demesi yaplacak" ifadesini kulland.



OSMANYE,Osmaniye Haber,Osmaniye Yer Frst




Bu haber 1779 kez okundu.

YORUMLAR
Bu haber iin henuz herhangi bir yorum yapılmadı.
Yorum eklemek iin tıklayın.
  Diger KLTR SANAT Haberleri

Osmaniye`de Nihat Hatipolu zdiham
Osmaniye Belediyesi’nin dzenledii “Anneler Gn zel Programn” on bin kiinin izledii tahmin edildi...
Osmaniye`de Yer Fst in Proje
Osmaniye`nin temel tarm rn olan yerfstndan daha fazla verim almak ve daha kaliteli rn yetitirmek amacyla valilik tarafndan yerfst tohumluu gelitirme projesi hazrland.
Trkenin Ustas Dilbilimci Sevgi zel Osmaniye’de
OSMANYE - 4. Uluslararas ukurova Sanat Gnleri kapsamnda Osmaniye’de de Dil Dernei Bakan Sevgi zel,
Ensar Derneinden "Baar ve Motivasyon" Semineri
Osmaniye Ensar Eitim, Kltr ve Dostluk Dernei`nin dzenlenen `Baar Motivasyonu` konulu seminerde Mnir Arkan, renci, retmen ve velilere hitap etti.
  OSMANİYE FİRMA REHBERİ
 » Emlak » Ayakkab  » ieki » zel Hastaneler  » Bankalar » Bilgisayar » Cep Telefoncular » Dershaneler » Eczane » Elektriki  » Fotograf Stdyosu » Gazeteler  » Giyim Mazalar  » Hipermarket » Hrdavat  » Kafeler  » Kitap-Krtasiye  » Kuafrler » Kuyumcular  » Mobilya-Dekorasyon  » Okullar  » Oteller-Pansiyonlar  » Oto Galericiler  » Oto Yedek Para  » Otobs letmeleri  » Poliklinikler  » Radyolar  » Reklam-Tabela  » Restorantlar  » Saat Sat-Tamir  » Src Kurslar
Kolayarabul
  VIDEO HABER
    Vali Cerrah' Hi Byle Grmediniz
Greve balad gnden bu yana zellikle Osmaniye yerfstnn tantm iin byk aba
    Kurtlar Vadisi Pusu 89. Blm
Kurtlar Vadisi Pusu 89. Blmyle yine nefesleri kesecek. skender Byk, Memati'yi vuracak. skender tam kurunla Memati'yi yaralayacak
    Kapy at ve...
Kurtlar Vadisi Pusu, bu hafta sezonun en heyecanl blmlerinden biriyle ekranlara geliyor.
Yalcin Ticaret
  bir Tulip Systems sitesidir © Tm haklari saklidir. Izinsiz ve kaynak gsterilemeden yayinlanamaz.